Julieta Cuspinera
El surrealisme
ORÍGENS
-
En un principi, era un moviment per a escriptors, però immediatament es van veure les enormes possibilitats que hi havia en el camp de la pintura, l'escultura, la poesia i l’art en general.
-
Moviment artístic i literari sorgit a França. A la primera meitat del segle XX, el 1924, va aparèixer el primer manifest surrealista, entorn del poeta André Breton, a París.
-
El surrealisme sorgeix com una resposta dialèctica precendent immediata del dadaisme que va ser un moviment intel·lectual, literari i estètic d'avantguarda, desenvolupat entre el 1916 i el 1925.
-
El surrealisme és el moviment d'avantguarda més important del període d'entreguerres, i possiblement el més influent de tots ells.
CONTEXT HISTÒRIC
El sorgiment d'aquest gènere està associat a un discurs contra hegemònic, un sentiment de desencís, una mena de visceralitat intel·lectual que incita a la recerca, que bolca l'interès per la resignificació de la condició humana.
El surrealisme neix en una època de bastants transformacions, els estats entren en noves i diferents formes de governar els seus països.
Es troba dins el període de la segona guerra mundial a on apareixen tres grans moviments totalitaris: el feixisme, el nazisme i el comunisme.
Tenen en comú la seva estructura de "Sistema Ideològic", neixen per defensar els interessos d'un grup o classe social i incorporen en el seu discurs una forta càrrega emocional.A partir de l'esclat en la guerra del Marroc (1925), el surrealisme es polititza; es produeixen llavors els primers contactes amb els comunistes.
Des d'aquest moment, s'obrirà una disputa, entre els surrealistes que conceben el moviment com a art, rebutjant l'adhesió al comunisme, i els que acompanyen fidelment la idea del gir esquerra.
La primera guerra mundial va deixar un context d'incertesa i qüestionament del racionalisme.
Finalment amb l'inici de la Segona Guerra Mundial, els surrealistes es dispersen, alguns d'ells abandonen París i es traslladen als Estats Units, on sembren el germen per als futurs moviments americans de la postguerra és a dir l'expressionisme abstracte i Art Pop.
DEFINICIÓ
-
El surrealisme es va inspirar en les teories psicològiques de l'inconscient i la repressió dels instints del psiquiatra Sigmund Freud.
-
Aquest pensava que la ment humana tenia una part conscient i una part inconscient.
-
Segons Freud a l'inconscient s'emmagatzemen i oculten idees, desitjos o instints que ens resulten moralment o socialment inacceptables. A aquest fenomen el va anomenar repressió i ell considerava que afectava especialment als impulsos de tipus sexual.
-
Però des de l'inconscient aquests pensaments inacceptables pressionen la nostra ment i poden provocar tristor o infelicitat inexplicable, depressions, angoixes, estrés, obsessions, complexes, ...
-
El surrealisme perseguia l'alliberament de la ment de la repressió com a causa del malestar i la infelicitat humana a través de l’art. L’art ha de ser un mitjà per alliberar la nostra ment de la repressió moral dels nostres instints i desitjos.
-
Per ells aquesta repressió inconscient és fomentada pels poders polítics, econòmics i religiosos per retallar la nostra llibertat, explotar-nos econòmicament i dominar-nos políticament.
-
És un intent de dur a terme una revolució personal, cultural, política i social: una transformació completa de la vida a través de la llibertat, la poesia, l'amor i el sexe.
CINEMA
El surrealisme no només va afectar el món de les arts plàstiques, sinó que també va formar part del cinema com un fórmula per expressar els pensaments. Manté molts dels seus grans motius: creació al marge de tot principi estètic i moral, la fantasia onírica, l'humor desaprensiu i cruel, l'erotisme líric, la confusió de temps i espais diferents. Els seus realitzadors l'utilitzen per escandalitzar la societat burgesa.
Li atorguen a les imatges un valor en si mateixes, recorrent als fosos, accelerats, càmera lenta, unions arbitràries entre plans cinematogràfics i seqüències.
La película fundadora del moviment va ser:
-
"La concha y el reverendo" de Germaine Dulac en 1927
La pel·lícula mostra les alucinacions eròtiques d’un sacerdot i el seu desig sexual per l’esposa d’un general. La pel·lícula dura 31 minuts i es va estrenar a París el febrer de 1928.
-
"Un perro andaluz" de Luis Buñuel i Salvador Dalí 1929, 17 min
Es la historia d’un noi que talla l’ull d’una jove mentre que un núvol passa per davant de la lluna. Vuit anys després un ciclista té un accident al carrer i la mateixa noia el socorre i el besa. En una habitació el ciclista l’acosa i a la vegada hi ha un altre accident al carrer. Apareix algú que castiga el ciclista i el dispara. La jove va cap al mar i es troba amb un altre home. A la primavera apareixen trossos dels seus cossos enterrats a la vora del mar i devorats pels insectes.
-
"La edad de oro" de Luis Buñuel.
Luis Buñuel dirige aquí la historia de un hombre y una mujer que se enamoran perdidamente el uno del otro y anteponen su deseo a todo: convenciones sociales, prejuicios típicos de la década de los treinta e incluso la prisión. El film se desarrolla en torno a dos temas principales: el amor y el deseo incontrolable. No obstante, el director consigue añadir a la trama temas secundarios como la violencia, no siempre justificada, la animadversión hacia la iglesia, la falta de comunicación entre los individuos y la ironía cómica, consiguiendo una crítica sutil aunque voraz de la sociedad burguesa de su contexto.
El director español Luis Buñuel completó su filmografía entre México y Francia. Entre sus obras encontramos 'El ángel exterminador', 'La vía láctea' o 'El discreto encanto de la burguesía'. Todos sus trabajos tienen en común el deseo de conseguir satisfacer la inquietud artística de su director
Altres películ·les importants del moviment són:
-
"Las margaritas" de Věra Chytilová, 1966.
-
"Happy end" de Oldrich Lipsk, 1967.
-
"Eraserhead" de David Lynch, 1998.
TÈCNIQUES
-
fosos
-
accelerats
-
càmera lenta
-
unions arbitàries entre plans cinematogràfics i seqüència
-
Blanc i negre
ELS SOMNIS
En aquest sentit, el moviment surrealista es basa en la creença que la ment adormida, coneguda també com a ment inconscient, és la font de la imaginació. Per aquest motiu, les obres del surrealisme sovint es presenten com imatges oníriques, extretes dels somnis, amb percepcions extravagants de l'espai, incongruències i elements fantàstics.
TÈCNIQUES DE CREACIÓ SURREALISTA
Automatisme psíquic o lliure associació d'idees: amb el qual es vol expressar el veritable mecanisme de funcionament de la ment humana, un pensament absolutament lliure, sense cap control racional i sense tabús o repressions de caràcter religiós o moral.
-
Creació artística sota els efectes de drogues al·lucinògenes: gràcies a les drogues podien alliberar-se dels controls racionals i morals de la ment i accedir a la part inconscient d'aquesta.
-
Transcripció de somnis o escenes i imatges oníriques: segons els surrealistes durant el somni la ment s'allibera de complexos, prejudicis i controls i s'expressa amb total llibertat, mostrant-nos directament o mitjançant metàfores tot allò que la societat ens fa reprimir.
-
Confusió de temps i espais diferents: trencament dels principis cronològics racionals i de la coherència en la relació espai-temps.
-
Expressió de fantasies infantils i obsessions: segons els surrealistes, els infants petits encara no han estat contaminats per la tirania de la lògica i les normes morals i el seu pensament és absolutament lliure i sense prejudicis. Cal pensar i expressar-se com un infant acabat de nàixer.
-
Humor corrosiu, absurd i provocador: creació d'imatges o situacions absurdes, irracionals o escandaloses per provocar als poderosos i denunciar l'absurda repressió dels instints i de la llibertat humana, que ens condemna a la frustració, la infelicitat i els complexos de culpabilitat. També s'usa per denunciar la hipocresia moral de les classes socials dominants (els burgesos) que imposen a la resta de la societat una moral que no ells no compleixen.
Exemples del surrealisme en el cinema: https://youtu.be/LBLvGOuDCls
Altres corrents cinematorgàfics
Cinema soviètic
INTRODUCCIÓ
Entenem com a Cinema Soviètic aquell que sorgeix després de la revolució bolxevic. Aquesta canvià radicalment l’orientació de la producció cinematogràfica a Rússia (cinema rus), la qual va ser nacionalitzada el 1919. Tot i que el cinema soviètic es va posar al servei de la revolució , no va limitar l’experimentació i la creació personal. En general, parlaven sobre, com ja he dit, sobre la ideologia que s’havia aixecat en la revolució. Així s'aconsegueix fer propaganda del comunisme. Però en general, com és un corrent que sorgeix post-revolució bolxevic, les pel·lícules van bàsicament d’aquesta. La frase de Lenin, «el cinema és per a nosaltres, de tots els arts, el més important», va fer la volta al món. Ja que El cinema soviètic ha donat lloc a diverses interpretacions que s'han enfocat, o sobre el cinema com a obra d'art, el cinema com a propaganda o el cinema com a objecte d'espectacle. La fama mundial del cinema mut soviètic revolucionari ha emmascarat tanmateix l'existència, sota el règim tsarista, d'un ric cinema rus, avui descobert per les filmoteques.
CONTEXT HISTÒRIC
El cinema soviètic va aparèixer a voltants del 1922, l’any de l’establiment de la Unió Soviètica, la qual atravessava uns moments difícils, donats per els antecedents polítics d’aquesta una gran sequía que va suposar una pèrdua del 22 % de les collites, la qual va portar a una moments complicats per a la població Russa. L’any 1917 Rússia va travessar una primera revolució, la Revolució de Febrer, dirigida per Aleksandr Kérenski , que va portar a l’enderrocament de l’imperi tsarista dels Romanov. Amb l’enderrocament de l’antic i l’exili de Nicolás II, Vladímir Lenin va tornar de l’exili, la qual cosa va enfortir la posició dels bolxevics, una secció radicalitzada dins del partit socialdemòcrata obrer rus. Es va instaurar un govern provisional, liderats per una coalició de varis partits polítics de diferents ideologies, fins la presa de poder dels bolxevics en la Revolució d’Octubre. Amb la unió de les repúbliques socialistes de Rússia, Transcaucasia, Ucrania i Bielorrusia es va formar la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Amb la creació d’aquesta unió va començar la industrialització i Rússia va passar a ser un país encara encallat en l’Antic Règim passada la Segona Revolució Industrial, a ser una potència mundial juntament amb EEUU.
CARACTERÍSTIQUES:
-
Extrem avantguardisme i experimentació formal especialment en el muntatge.
-
En les pel·lícules soviètiques el cineasta juga amb l'espai i el temps, manipulant a la seva voluntat.
-
Crea un llenguatge basat en la foto fixa, en l'associació d'imatges simbòliques per transmetre emocions i idees (l'efecte Kuleshov).
-
El gran protagonista és el poble com a col·lectiu. Desapareix el protagonista-individu.
-
El cinema es converteix en un recurs didàctic i propagandístic.
-
Reflecteix un realisme cru, gairebé documental.
-
La narració cinematogràfica s'estructura en actes.
-
Busca donar al públic rus gairebé analfabet tant cultura com idees polítiques.
-
Aquest corrent estava en contra de l'ús creatiu del cinema sonor.
ORÍGENS
La revolució bolxevic de 1917 va marcar una nova etapa en la història de Rússia i en el desenvolupament del cinema nacional. Després de la victòria dels comunistes, el líder de la revolució Vladímir Lenin va pronunciar la seva famosa frase: "De totes les arts, el cinema és per a nosaltres la més important". Amb aquesta afirmació Lenin volia dir que per aquella època el cinema (juntament amb la ràdio) era el mitjà de comunicació més eficaç per a la formació de les masses, ja que gairebé el 80% de la població russa era analfabeta. El cinema es va convertir en l'art oficial del règim, convertint-se en un mitjà de propaganda. Donat l'interès que el nou govern tenia al cinema, al 1919 va nacionalitzar la indústria cinematogràfica i va crear una escola destinada a formar tècnics i artistes, va dotar als cineastes soviètics dels mitjans necessaris per desenvolupar la seva feina i crear pel·lícules i documentals que no només busquessin l'entreteniment, sinó que també servissin per adoctrinar, motivar i explicar a la societat l'ideari soviètic.
En els anys 20, el jove cinema soviètic va aconseguir extraordinaris èxits i va produir una sèrie d'obres mestres que fins ara són estudiades a les escoles de cinema de tot el món.
REPERCUSSIONS
Els cineastes russos van tenir una gran influencia en el cinema, promoguent grans avenços en l’estudi teòric del cinema. Els seus escrits encara s'utilitzen en diferents institucions educatives. Per als brasilers, les regles de reunió i preocupació social es van centrar profundament en la creació d’un llenguatge complet que condueix al Cinema Novo.
Glauber Rocha va utilitzar els principis ideològics del cinema rus per formar la seva teoria, veiem que en ambdós el cinema va ser l'instrument pedagògic i ideològic de la formació cultural.
A més, l'edició russa ha influït en tot, des del nord-americà Alfred Hitchcock (que va aplicar els principis de "l'efecte Kuleshov"). Explicació efecte kuleshov: L'audiència projecta les seves pròpies emocions a la cara de l'actor basant-se en cànons de representació d'expressió facial. Els codis que es llegeixen a les imatges de la sopa, el taüt i la nena implica relacionar-los amb sentiments com la necessitat, la tristesa i la felicitat respectivament. L'efecte perceptiu produït amb la successió d'imatges és ràpid, inconscient i quasi automàtic fins a artistes francesos d'avantguarda com Jean-Luc Godard. Prova d'això va ser que el 1968 Godard i Jean-Pierre Gorin van crear el col·lectiu Dziga Vertov, amb el propòsit de fer pel·lícules polítiques des de la producció fins a la finalització.
Per tant, el llegat dels cineastes soviètics roman en el cinema contemporani a molts nivells: comercial, polític, acadèmic. Les tècniques d'edició aplicades durant aquest moviment encara es poden trobar a la majoria de les pel·lícules actuals, ja siguin de ficció o documentals. La forma en què veiem i entenem les pel·lícules no seria la mateixa sense aquestes contribucions, especialment pel que fa al paper del conflicte dins del muntatge. Al capdavall, citant Eisenstein: "És tasca de l'art revelar les contradiccions de l'existència". La contemplació d'una cinta no és un cas d'estímul-resposta, sinó que l'espectador és un participant actiu en el procés de creació de significats..
PEL·LÍCULES
-
Oktyabr / Octubre (S.M Eisenstein,1925)
-
Konets Sankt-Peterburga / La fi de Sant Petersburg (Vsevolod Pudovkin, 1927). El 1969, Mosfilm va crear una versió restaurada de la pel·lícula, incorporant-li una banda sonora. La fi de Sant Petersburg forma part de la "Trilogia Revolucionària" de Pudovkin, completada amb La mare (1926) i Tempesta sobre Àsia (1928)
-
Bronenosets Potyomkin / El cuirassat Potiomkin (Sergei M. Eisenstein, 1925)
-
El cuirassat és una pel·lícula muda dirigida pel cineasta soviètic rus Serguei Eisenstein i estrenada el 1925.
Expressionisme
CONTEXT HISTÒRIC
L’expressionisme és un corrent artístic que va aparèixer als últims anys del segle XIX i a principis del XX com una reacció davant dels models que havien prevalgut a Europa des del renaixement, particularment en les acadèmies de Belles Arts. L’expressionisme no només va dominar a les arts plàstiques, a la música i a la literatura, sinó que també va estar present en la majoria de les produccions cinematogràfiques alemanyes d’aquella època. És sobre la proposta de crítica i oposició al positivisme que es projecten moltes de les línies de força dels expressionistes.
CARACTERÍSTIQUES
-
Blanc i negre
-
Èpoques antigues
-
Maquillatge blanc i marcat
-
Leitmotif (quan sempre que surt un personatge en concret s’usa una música determinada)
-
Àngles extravagants
-
Ús de cartells explicatius
-
Temàtica tètrica
-
Busca que l’espectador es submmergeixi en un món fred, gòtic fosc i violent
-
Personatges misteriosos i “siniestros”
-
Actituds deformades i exagerades
-
Ús de moltes ombres
-
Mut
-
Vestuari: capes, barrets de copa i dits llargs
DIRECTORS IMPORTANTS
- Friedrich Wilhelm Murnau
- Fritz Lang:
- Georg Wilhelm Pabst
PEL·LÍCULES IMPORTANTS
Metropolis / Metropolis (Fritz Lang, 1926)
Nosferatu, eine Symphonie des Grauens / Nosferatu (F.W.Murnau, 1922)
Das Kabinet des Dr. Caligari / El gabinet del Dr. Caligari (Robert Wiene, 1919)
Der Golem, wie er in die Welt kam / El Gòlem (Paul Wegener, Carl Boese, 1920)
Avantguardes Estadounidenses
Les avantguardes estadounidenses, també conegudes com a cine underground americà, són un corrent cinematogràfic inscrit dins les avantguardes, directament oposat al cinema clàssic de Hollywood. Es un tipus de cinema artesanal, no necessàriament narratiu, amb una elevada autoconsciència artística i distribució pròpia.
CONTEXT HISTÒRIC
Els orígens del cinema underground americà es situen en la década de 1940. El centre de les avantguardes cinematográficas es troben a Nova York, ja que Estats Units d'Amèrica era considerat el bressol del modernisme, el desenvolupament econòmic i el liberalisme. En aquesta època començen a apareixer les primeres productores de cinema més importants (Metro, Paramount, Warner...) i les primeres discogràfiques de venta massiva.
DIRECTORS
- Maya Deren
- Jonas Mekas
- Keneth Anger
PEL·LÍCULES
Meshes of the afternoon (1943)
Lost, Lost, Lost (1976)
Scorpio Rising (1963)
Marty (1955)
Neorealisme
El neorealisme italià va ser un moviment narratiu i cinematogràfic que va sorgir a Itàlia durant la postguerra de la Segona Guerra Mundial, és a dir, a partir de 1945. El concepte de neorealisme va ser creat el 1943 per l'escriptor, dramaturg i crític de cinema italià Umberto Barbaro.
CONTEXT HISTÒRIC, CULTURAL I ARTÍSTIC
El moviment del neorealisme es desenvolupa a la itàlia posterior als vint anys de dictadura feixista de Mussolini (1922-1943) i de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), ocupada per les forces d’alliberament anglo-nordamericanes. En aquest moment, Itàlia es trobava en un procés de reconstrucció de tots els problemes socials i econòmics que va deixar la guerra i de “desintoxicació” de l’educació i els medis que va causar la dictadura.
Degut a la falta de diners i a tots els problemes que van causar a Itàlia aquests esdeveniments, no hi havia suficient per reconstruir els estudis de gravació ni per adquirir material per a cinema de bona qualitat (degut a que els pocs recursos que hi havien s’utilitzaven per a coses més prioritàries), i és per això que les pel·lícules del moviment neorealista van ser filmades amb molt pocs recursos i un pressupost molt baix.
CARACTERÍSTIQUES
-
Va tenir com a objectiu mostrar condicions socials més autèntiques i humanes, allunyant-se de l'estil històric i musical que fins llavors havia imposat la Itàlia feixista (1922-1945).
-
No hi havia diàlegs i per tant les expressions facials dels actors eren un element clau per comprendre els sentiments dels personatges.
-
El neorealisme li va donar més importància als sentiments dels propis personatges que a la composició de la trama.
-
La improvisació com a manera de descriure la realitat.
-
Els directors recorren a actors no professionals.
-
Tot és bastant flexible i canviant.
-
Totes les cintes expressaven una necessitat de sinceritat, de descripció crua de la realitat; I sempre amb un fi didàctic a nivell moral.
-
Rebutgen l'ús de maquillatge i vestuari "fals".
-
Pel·lícules rodades al carrer, sense llums artificials.
-
Pressupostos molt baixos.
-
Protagonistes de classes humils amb preocupacions quotidianes i històries íntimes.
-
Busca mostrar i denunciar els problemes socials i les injustícies.
TÈCNICA
Pel que fa a la posada en escena i a l’ús de recursos tècnics, el Neorealisme és molt senzill, ja que, ademés de que no tenien gaire pressupost, tenien la intenció de crear un estil més simple, mostrar les coses tal i com són, sense cap edició ni adorn.
En comptes de rodar en estudis de gravació, gravaven en ambients naturals i escenaris reals sense cap tipus de decoració com el carrer. Van reduir la il·luminació al mínim i tenien un estil fotogràfic força bast. No solien recollir el so en directe, sinó que preferien realitzar doblatges en post-producció, ja que això permetia més mobilitat a la càmera.
També es van començar a veure moviments amb càmera en mà. Van intentar reduir al mínim la fragmentació de les escenes i fer-les més llargues, ja que la seva intenció era mostrar una realitat sense talls, respectant la continuïtat
PEL·LÍCULES I DIRECTORS
- Obssessione (1942), Luchino Visconti.
- Roma, città aperta (1945), Roberto Rossellini
- Germania, anno zero (1948), Roberto Rossellini.
- Ladri di biciclette (1948), Vittorio De Sica.
- La terra trema (1948), Luchino Visconti.
- Umberto D. (1952), Vittorio De Sica.
- La strada (1954), Federico Fellini.
Dogma 95
En poques i simples paraules podem dir que un dogma és una afirmació, ja sigui de contingut religiós, social, filosòfic o el sigui, el contingut és considerat veritable en si mateix i sense necessitat de sotmetre'ls a prova o rigor científic algun. En resum, són "veritats" que no accepten prova en contra i per tant han de ser respectades sense discussió. Veiem aquesta paraula indiscutible i fins i tot evident.
CONTEXT HISTÒRIC
Ciència i Tecnologia
-
Comença el projecte del genoma humà
-
Temença (exagerada) de problemes informàtics deguts a
-
l'efecte de l'any 2000.
Guerres, Economia i Política
-
Desmembrament de la Unió Soviètica (1991).
-
Comença el procés de pau a Irlanda del Nord.
-
ETA atura els atemptats durant XXX mesos.
-
Boom borsari, especialment dels valors relacionats amb noves tecnologies.
-
Impeachment de Bill Clinton.
Desastres
-
Atemptat d'Omagh, comès per l'IRA Autèntic (1997).
Música
-
Música grunge.
-
Popularització de l'anomenat Rock Català.
-
Aparició del britpop.
EL VOT DE CASTEDAT
El rodatge ha de realitzar-se en exteriors. Accessoris i decorats no poden ser introduïts (si un accessori en concret és necessari per a la història, caldrà triar un dels exteriors en els quals es trobi aquest accessori).
-
El so no ha de ser produït separat de les imatges i viceversa. No es pot utilitzar música, excepte si està present en l'escena en la qual es roda.
-
La càmera ha de sostenir-se amb la mà. Qualsevol moviment -o immobilitat- aconseguit amb la mà estan autoritzats.
-
La pel·lícula ha de ser en color. La il·luminació especial no és acceptada. Si hi ha poca llum l'escena ha de ser tallada o bé es pot muntar només una llum sobre la càmera.
-
Els trucatges i filtres estan prohibits.
-
La pel·lícula no ha de contenir cap acció superficial. Morts, armes, etc., en cap cas.
-
Els canvis temporals i geogràfics estan prohibits. És a dir, que la pel·lícula succeeix aquí i ara.
-
Les pel·lícules de gènere no són vàlides.
-
El format de la pel·lícula ha de ser en 35 mm.
-
El director no ha d'aparèixer en els crèdits.
OBJECTIUS
S'aspirava a aconseguir, en termes de Von Trier, "El cinema del segon segle" (recordem que les arrels del cinema poden trobar-se cap a finals de 1895 amb els germans Lumière). Aquest nou cinema, o nova forma de concebre-ho, s'emplaçava sota determinades premisses l'objectiu principal era el de contrarestar aquelles produccions (majorment occidentals - Hollywoodense) on els escenaris resultaven previsibles, els guions trivials, la tecnologia un element desnaturalitzador i principalment, on qui semblava dirigir el destí del setè art era la taquilla (mercat) i no el talent o creativitat.
PEL·LÍCULES, DIRECTORS I ACTORS
TÍTOL ORIGINAL: Festern (1988)
DIRECTOR: Thomas Vinterberg
GUIONISTA: Thomas Vinterberg i Mogens Rukov
ACTORS: Henning Moritzen, Ulrich Thomsen, Thomas Bo Larsen, Birthe Neumann, Trine Dyrholm
SINOPSIS: Els Klingenfeldt, una família de l'alta burgesia danesa, es disposen a celebrar el seixanta aniversari del patriarca, un home de trajectòria i reputació irreprotxable. No obstant això, els seus tres fills, encara que molt diferents entre si, estan disposats a aprofitar l'ocasió per treure a la llum els draps bruts de la família.